Nye lamper til borettslaget

Skrevet av Rune Berge - 15 august 2022 - 21:35  -  Sist oppdatert 16 august 2022 - 21:25

Styret vedtok før sommeren å oppgradere de fleste lampene i borettslaget og erstatte gamle lysstoffrør med moderne og energibesparende ledteknologi. Dagens lamper i korridorer og trappehus er i ferd med å passere 20 års drift og flere av de synger på siste verset og har helt eller delvis sluttet å fungere. Styret har innhentet tilbud på flere lampemodeller og sammenlignet både design, teknologi og pris. Det ble gjennomført en anbudskonkurranse med tre ulike leverandører og vi inngikk til slutt en avtale med Caverion. Dette selskapet kjenner borettslaget godt fra før og var de som kom best ut på pris.

Det er i hovedsak tre årsaker til at vi gjør dette nå:

  1. Dagens lamper er i ferd med å passere forventet levetid
  2. Ny led-teknologi medfører betydelig strømsparing for borettslaget
  3. Lampene lyser når strømmen forsvinner – styrker brannsikkerheten

Betydelige besparelser i strømforbruk

Kostnaden for å bytte ut i underkant av 600 lamper med sensor, ca 260 av de med nødbatteripakker inkludert demontering og bortkjøring av avfall for deponering kommer på omtrent 1,5 million kroner. Caverion har regnet på mulige besparelser og kommet frem til at borettslaget kan redusere strømforbruket med 200 000 kroner i årlige strømutgifter sammenlignet med i dag. Regnestykket forutsetter at vi tar i bruk den smarte teknologien i lampene som reduserer strømforbruket og det er tatt utgangspunkt i en kilowattpris på omlag to kroner. På toppen av dette kommer reduserte kostnader fordi borettslaget heretter slipper å bytte lyspærer og ikke minst besparelser i tid for vaktmesterkontoret.

De fleste lampene byttes

Alle inngangspartier, beboerkorridorer, heisrepoer og trappehus vil bli utsmykket med de nye lampene. De aller fleste tak- og vegglampene i borettslaget vil bli dermed bli byttet, med unntak av fellesvaskerier og enkelte rom i kjellerne våre som er mindre i bruk. Her vil vi i stedet forsøke å gjenbruke de nyeste led-lampene som vi allerede har installert flere steder de siste årene.

De nye lampene har siden februar måned vært testet ut i liten skala i 5. etasje utenfor heisene i Smedgata 34, samt i deler av beboerkorridoren. Hittil har det ikke vært noen problemer med lampene og vi har mottatt flere positive tilbakemeldinger. Lampene ligner litt på dagens modell, men med et noe mer moderne og slankere design.

Smarte lamper som «snakker sammen»

De nye lampene med betegnelsen Steinel Rs Pro Led har innebygd sensor som gjør at de aktiveres av bevegelse og de «snakker» med hverandre. Det betyr at lampene lyser opp etter hvert som et objekt beveger seg bortover korridoren og de dimmer ned igjen etter kort tid dersom det ikke er bevegelse i rommet. Lampestyrke, dimmetid og andre strømsparingsmuligheter kan enkelt styres med en app som vaktmesterne får tilgang til.

Vi trenger aldri å bytte lyspærer når vi går over til de nye led-lampene, noe som sparer borettslaget for penger og vaktmesterne får bedre tid til å gjøre andre viktige oppgaver.

Styrker brannsikkerheten

De nye lampene vil i tillegg til å være «evigvarende» bli utstyrt med batteripakker i alle korridorer og trapperom slik at vi er sikre på at det lyser selv når strømmen forsvinner. Det er viktig at vi har trygge og tydelig opplyste rømningsveier i forbindelse med brann og et eventuelt strømbrudd. Dette tiltaket vil sammen med de nye røykvarslerne i korridorene våre bidra til å styrke brannsikkerheten betydelig i borettslaget.

Oppstart montering i september

Lampene er bestilt og montørene starter opp med å fjerne de gamle og sette opp nye lamper i uke 36. De har beregnet at de skal være ferdig med prosjektet i løpet av 4 uker, men noen forsinkelser kan selvsagt oppstå. Caverion starter opp i Smedgata 32, deretter Smedgata 34, Enerhauggata 7, 5, 3 og til slutt Enerhauggata 1 som er beregnet ferdig i uke 39.

Montørene mener at dette er en enkel jobb som ikke medfører mye støy, men noe borring kan oppstå dersom det blir behov for det enkelte steder. I utgangspunktet skal de gjenbruke eksisterende infrastruktur og de vil kun strekke nye kabler dersom det er ytterst nødvendig. Montasje vil foregå på dagtid og antakeligvis noe kveldstid på hverdager i perioden, men vi forventer som sagt lite støy.

Bli varslet om nye innlegg. Vi sender ut en e-post hver mandag. Det er gratis og du kan melde deg av når som helst.